Studies van keukentrap en tafel

Een aantal jaar geleden heb ik gedroomd over een keukentrap die met de treden tegen een bankstel aan staat, sindsdien kijk ik graag naar keukentrappen of trapjes en werk daarover zoals de trap van klei van Koos Buster.

Van het droombeeld heb ik toentertijd een olieverfstudie gemaakt en die compositie wil ik nog in het groot op canvas schilderen.

Deze studies heb gemaakt voor het werk En nu dan? waarop de trap en de tafel totaal anders staan omdat er geen model beschikbaar was en daarom mezelf heb gebruikt als model. Zodoende heb ik de ruimte anders moeten indelen. Bekijk hier het resultaat

 

Het zijn mijn eerste grote(re) studies van 100 x 140 cm met houtskool op papier. Groter werken vergt een andere voorbereiding en plaatsing van materialen. De ezel heeft een andere hoek nodig omdat er een groter bord op komt en ik moet even uitdokteren hoe hoog en waar ik het beste het papier kan bevestigen. Ik moet een stap opzij zetten om ook op de geheel rechterkant van het papier te kunnen tekenen en zoek steeds opnieuw naar mijn standpunt en kijkrichting door die verplaatsing. Als ik teken kan ik niet altijd kort terug kijken naar mijn onderwerp en merk hoe vaak ik de richting van het perspectief ‘kwijt ben’ zodra ik goed voor het papier sta.

 

 

Het is wennen, het is zoeken en als ik afstand neem tot de studies ben ik toch tevreden. Er zit veel perspectieffouten in, maar het corrigeren is heerlijk en de grote bewegingen met houtskool en gum voelen goed.