Galerie Mokum, The Female Gaze, 29 mei t/m 27 juli 2020, Amsterdam

In Galerie Mokum zijn de werken van de vrouwelijke kunstenaars uit hun stal te zien. Waaronder Dorine van der Ploeg, Judith Ansems, Philine van der Vegte, Zoey Frank en Eline Brontsema.

Debby, medestudent aan de Wackers en haar eigen werk vind je op debbywitteveen.com, kocht de houtsnede ‘Kamer met tapijt’. Het mooiste werk van Brontsema.

Schets van ‘Kamer met tapijt’, houtsnede van Eline Brontsema.

Hoezo deze?

Het complementair kleurcontrast tussen paars en geel springt direct in het oog met de sterke verticale vormen. Deze gaan richting een hoeveelheid aan details met verschillende kleuren in verschillende tonen. Zoals het witte serviesgoed op het tafeltje met licht op de poten. En het licht op de armleuningen van de stoel met een precies wit haakwerkje. (bekijk de echte houtsnede op de site van Eline Brontsema)

Via onder word je door de richtingen van het roodachtig tapijt diezelfde kant op geduwd en zie je de toonverschillen van de stoelkussens. En het kleurkwaliteit contrast van het gele lampje en de gele map onder de horloge.

Rechts gebeurd hetzelfde door de deur en het schilderij.

Dit interieur intrigeert. Een lege zitkamer, maar er is iemand geweest lijkt me met die spulletjes op tafel. Maar het serviesgoed is wel erg stil en netjes op zijn plaats. De deur staat open, het daglicht schijnt er achter door vanuit het raam, richting een hal of keuken. In ieder geval een heel huis waar deze kamer bij hoort. En door het raam naar buiten is alleen de overbelichting van het daglicht te zien, ik mag niet naar buiten kijken, ik moet binnenblijven.

Naar dit interieur, de grote duidelijke vormen, kleuren, richtingen (de sterke compositie) in combinatie met alle detaillering, blijf ik kijken en verbanden ontdekken. Mijn persoonlijke voorkeuren vind ik in dit werk en in vergelijking met haar andere werken (zeer zeker net zo interessant in compositie en kleur) vind ik dit het beste.

Gaat het zien!

Er hangt ook werk van Cindy Rizza, Ellen de Groot, Bernadien Sternheim, Koos van Keulen, Mara van Laaren, Katy Serra en Joke Frima.

galeriemokum.com