De stoel is misschien een apart genre binnen de stillevens. Ik denk meteen aan de stoel van Vincent van Gogh en dan aan die in de rode kamer van Matisse.

De mooiste stoel in ons huis is de gele stoel. Staat in de keuken, aan de korte kant van de tafel, het plekje van Anna, zij had er altijd een chinees kussentje op liggen. We hebben ook een rode en een blauwe, maar de gele heeft de beste vorm, je ziet de kromming van de poten buiten het zitvlak uitsteken en geel is denk ik mijn lievelingskleur.

Als je er iets op zet, zoals een gele vaas, ontstaat er een slagschaduw van donker geel. Het onderzoek naar wat donkergeel is blijft interessant. Er weerkaatst ook altijd iets van licht op de gladde delen van de formica kunststof of een voorwerp vlakbij de stoel weerspiegelt erin.

De serie met de gele stoel begon met bloemen en bladeren in een gele vaas, die stoel is een darling geworden.

De serie met de gele stoel heb ik thuis gemaakt in de winter van 2020, tijdens de lessen van Sam Drukker op de Wackers Academie. Een kunstenaar en docent met heldere idee├źn over schilderen, aan zijn 15 schilder-fenomenen kun je oneindig blijven werken, hij legt de lat hoog en duwt je er altijd overheen.

Benieuwd naar onderwerpen die Krista nog meer interesseren? Bekijk hier haar keukentrap en tafel studies.