Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution | 28 mei – 3 okt 2021 | Cobra Museum Amstelveen

Als tiener vond ik Frida Kahlo helemaal geweldig. Dat zakte wat weg tijdens mijn studie. Eind twintig kreeg ik twee hele mooie boeken met haar werk en goed geschreven analyses en haar levensverhaal, die ik achter elkaar heb bekeken en gelezen en er kwam een film over haar uit die ik direct ben gaan zien. Daarna had ik een Kahlo-overkill. Maar toen dit jaar de tentoonstelling in het Cobra Museum aangekondigd werd wist ik meteen dat ik daar heen wilde.

De tentoonstelling laat de Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art (beheerd door de Vergel Foundation) zien en dat is veel meer dan het werk van Frida Kahlo. Er hangen goede werken van Diego Rivera en een aantal reproducties van zijn muurschilderingen. Ook het werk van Mexicaanse tijdgenoten zijn er te zien, zoals MarĂ­a Izquierdo.

De opbouw van de tentoonstelling is sterk, met een goede geschiedenisvertelling in beeld, tekst in een boekje en audiotour.

Geduldig en met aandacht bekijk ik al het werk voordat ik bij Kahlo’s tekeningen, portretten en een stilleven uitkom. Hoe komt het dat haar werk opnieuw indruk maakt en me raakt? Technisch gezien is zij gewoon super goed. Haar composities zijn allemaal sterk, kleur en vorm jaloersmakend goed. Daarbij haar eigen urgente verhaal, het enige wat vertelt moet worden, maakt haar werk zo indrukwekkend en emotioneel. Ik voel verdriet, angst, woede en blijdschap door Kahlo’s schoonheid en kwetsbaarheid.

Dat ik haar portretcomposities zo goed vind komt door de richtingen, vormen, kleuren en vorm- en kleurkwantiteit. Deze fenomenen vind ik bij haar perfect afgesteld, overal zit precies genoeg contrast in. En waarom ik dat dan weer vind weet ik niet precies, dat is op gevoel of ik moet daar nog eens wat langer over nadenken en meer composities schetsen maken zoals hierboven. Ik heb Self-Portrait with Monkeys uit 1943 bestudeert op donkerste tonen en de kleurkwantiteit van de rode kleuren.

Tip: ga ’s avonds naar de tentoonstelling, het Cobra Museum is tot 22 uur open!

Frida Kahlo, verschillende tekeningen op papier