Anastasia Samoylova in Galerie Caroline O’Breen

Compositie/ richtingen schets van Park Avenue, foto van Anastasia Samoylova

Samoylova vind ik super sterk in compositie en richtingen. Online trok haar fotografie me aan en wilde perse haar werk in het echt zien. Bij binnenkomst komen haar kleuren en vormen direct op me af. Ik was overdonderd door haar afsnijding en plaatsing van de onderwerpen. En in de war. Zijn dit collages?

Zij ziet een groot verhaal in alledaagse beelden zoals een trap, zwembad en billboard poster naast de stoep. En doordat zij zo goed kan kijken worden de beelden monumentaal, bizar aantrekkelijk en nee geen collages, alles precies goed gekaderd.

Ik vind het knap hoe zij de klimaatveranderingen in beeld brengt, op een originele en eigenwijze manier. Ik vind haar auteurschap sterk omdat het klimaatprobleem een maatschappelijk probleem is, zij laat zien dat het gevaar schuilt gaat achter dagelijkse dingen die zomaar over het hoofd gezien kunnen worden. Maar zij ziet alles. Na de storm ligt er een prachtig patroon in het zwembad, vormt de trap de beste driehoek met het hoge water en wat verweerd en verlaten is na de catastrofe wordt een abstract portret en stilleven.

Samoylova is een meester in observeren.

https://www.instagram.com/anasamoylova/