Fotoboek en expositie in Galerie Caroline O’Breen | 2 sep – 30 okt 2021 | Amsterdam

Anne Geene, Portrait of a garden, 2021

Het is meteen leuk. En echt leuk is het goede woord voor het werk van Anne Geene. Ik voel me blij bij binnenkomst; het zien van haar werk, het zien van haarzelf en haar nieuwe super dikke boek BOOK of PLANTS.

Voor mij is haar fotografie een uitgekiend werk op kleur, vorm, grootte en proces. De composities van de grote werken vallen meteen op, de kleinere werken maken nieuwsgierig en zo wil ik elk werk van dichtbij en veraf goed bekijken.

De serie Colour Analysis vind ik interessant omdat wat zij visualiseert precies in mijn hoofd gebeurd als ik plein air of plant-stillevens schilder. Welke kleuren zijn te zien? In welke hoeveelheid? Welke vormen hebben ze? Zijn de grenzen hard of zacht en vormt zich daar een andere kleur?

Hoe zou Anne over tonen denken? Misschien ook geen dominant fenomeen in haar werk.

De Portrait of A Garden en Mutatis Mutandis serie kun je eindeloos bekijken om te ontdekken wat Anne heeft ontdekt en gearchiveerd. De werken zijn meer dan composities, vorm- en kleurstudies. Het zijn waarnemingen over waar, hoe, welke en hoeveel planten zich ergens bevinden en het gaat over hoe deze alledaagse planten vast te leggen. Ze maakt een aldoor uitdijend herbarium. Een Eeuwig Herbarium, de naam van nog een prachtige fotoserie.

Te zien in Galerie Caroline O’Breen

Volg Anne Geene via instagram of haar website
En ga haar ook zien in Kröller-Müller Museum in Otterlo, haar solo-tentoonstelling Accumulation of Things is van 25 september 2021 t/m 27 februari 2022.